Östersund – Halmstad

 

Två kamratföreningar möts i en match där ganska mycket står på spel. För Norrköping gäller det att inte tappa mark i toppen och platserna om spel i Europa, för Göteborg gäller det att rädda hedern. I detta speltips tror vi på bortalaget.

IFK Norrköping kan antagligen glömma tanken på SM-guld. Visserligen återstår halva säsongen och man ligger på en femteplats, men det är tio poäng upp till tåget Malmö FF och dessutom har man AIK framför sig som har en match mindre spelad. För Norrköping gäller det att ta sikte på platserna 2 eller 3 som innebär kval till Europa League. Med tanke på att det varvats toppar och dalar där laget kommer från tre raka förluster är det inte tillräckligt för att något Allsvenskt guld i år känns rimligt.

IFK Göteborg har i flera år nu gått ut och proklamerat att siktet är SM-Guld. Visserligen var man nära 2015 – just det året IFK Norrköping blev svenska mästare – men det saknas något extra i klubben. Det där sista varvet i loppet vill sig inte och för en klubb som skall vinna den otroligt jämna Allsvenskan måste det finnas tempo alla varv i denna långdistans. Dessutom är det mycket turbulent i klubben just nu. Naturligtvis har tabellplaceringen påverkat. En klubb som sa sig vara fullvärdiga utmanare till ligatiteln inför säsongstart men som ligger på en medioker elfte plats med klubbar som Häcken, Sirius och Hammarby framför sig brukar ha det tufft i både omklädningsrum och styrelserum. Det har avsatts styrelsemedlemmar, sparkats tränare och jagas nya spelare till truppen. Jörgen Lennartsson fick gå och ersattes av Alf Westerberg, vilket skapade en revolt bland spelare som visade enat missnöje mot den de tycker borde gå först, klubbordförande Mats Gren som haft en del märkliga uttalanden i media genom åren. En person som – baserat på hans intervjuer och uttalanden – verkar lida av en stor portion hybris.

Det som kan rädda IFK Göteborg till en vändning stavas ny assisterande tränare. Efter 31 år har den störste av alla i klubben historia återvänt i rollen som assisterande. Torbjörn Nilsson. Vilken direkt funktion han kommer fylla är svårt att sia. De som följt Torbjörn genom åren vet att han gärna skyggar när det väl gäller. Vem minns inte semifinalen mot Barcelona 1986 då allt skulle avgöras på straffar, och Torbjörn Nilsson försvann med huvudet mellan benen rakt ner i spelartunneln, släppte allt ansvar ifrån sig. Kanske kommer han ha ett rejält inflytande i det något tryggare lunk som är Allsvenskan, kanske har ledningen övertalat honom att komma in som någon motiverande ikon där namnet i sig skall få spelarna att prestera. Det senare alternativet verkar inte särskilt genomtänkt, eller för den delen särskilt seriöst.

I vårt speltips här sticker vi ut hakan och påstår att några mirakel inte kommer ske bara för att man byter tränare och tar in en legend som assisterande. Oddset till 3,64 hos Pinnacle Sports för ett kryss är riktigt bra och känslan säger att detta kommer sluta med antiklimax där bägge lagen får med sig en poäng som inte hjälper något av de två särskilt mycket.

Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 6 =