Östersund – Varje bra historia har sitt slut

Källa: Falkarna på norra ståplats av Aronman CC BY-SA 4.0

Vi spolar tillbaka tiden till 22 februari 2018, Östersunds FK har precis besegrat storklubben Arsenal FC borta på Emirates Stadium i London. En match som innebar slutet på den bragd ute i Europa som hänfört det svenska folket i månader. En bragd som är svår att hitta någon jämförelse med i den svenska fotbollen, möjligen när Sven Andersson i Helsingborgs IF klev fram och räddade Alvaro Recobas straff borta mot Inter. En straffräddning som innebär att Helsingborg slog ut den italienska storklubben och som förevigt printade in Svens nya smeknamn ”San Siro-Sven”.

Östersunds resa ute i Europa hade även inneburit framgångar mot lag som Galatasaray, PAOK, Athletic Bilbao och Hertha Berlin. Det blev slutligen förlust mot Arsenal på målskillnad, men Graham Potter och hans mannar hade fått hela Sverige och flera andra runt om i världen att få upp ögonen för den lilla klubben från Jämtland. En klubb som bara några år tidigare slet nere i Norrlandstvåan i hopp om att en säsong ta sig förbi Friska Viljor i seriesystemet.

Graham Potter var för 10 år sedan i princip helt okänd inom fotbollsvärlden. Han inledde sin karriär som utvecklingstränare på University of Hull i England innan han blev ”technical director” för Ghanas damlandslag inför damernas VM i just Ghana 2007.

Han hittade så småningom vägen till Jämtland och närmare bestämt Östersunds FK, året är nu 2010. Potter erbjöds jobbet efter att Graeme Jones, vän till Potter och assisterande tränare I Swansea under dåvarande tränare Roberto Martinez rekommenderat honom till Daniel Kindberg. En minst sagt kontroversiell ordförande, Kindberg har blivit den som både startade succétåget, men även den som är orsaken till kollapsen.

Potter flyttade hur som helst till lilla Östersund. En stad han inledningsvis tyckte kändes som en spökstad, trots detta bestämde sig för att stanna åtta år i. Samma stad fick se sitt fotbollslag snabbt klättra i det svenska seriesystemet, ta sig förbi konkurrenterna Friska Viljor och IFK Östersund och 2013 hade föreningen nått Superettan. Daniel Kindberg må ha haft många suspekta affärer för sig bakom kulisserna, men det sätt ÖFK har tagit sig upp på är fortsatt imponerande. Det är inte tal om några dyra supervärvningar som lyft klubben, snarare spelare från andra större svenska klubbar som inte getts chansen.

Det blev tredje säsongen gillt för ÖFK i Superettan. De slutade på en andraplats i Superettan och avancemenget till Allsvenskan var ett faktum. Den första klubben från Jämtland att nå Allsvenskan. Det var inte många som trodde på Potter och hans mannar, men de slutade åtta redan under den första säsongen i högsta ligan. En säsong där AIK var det enda laget de inte lyckades ta poäng från. Graham Potter blev utsedd till årets tränare och det svenska folket hade sakta men säkert börjat få upp ögonen för den lilla klubben från Jämtland.

En succé i svenska cupen 2017 där laget bland annat slog Häcken med 3-1 på bortaplan i semifinalen och Norrköping med 4-1 i finalen, ledde därefter till spel ute i Europa. Detta spel på kontinenten ledde som nämnt till att hela Sverige hänfördes av klubbens framfart. Samtidigt som laget hyllades för sin insats på Emirates så går det inte att blunda för att detta sannolikt var början på slutet för den succésaga som ÖFK blivit. Ordförande Daniel Kindberg anhölls i april 2018, vilket har varit en utdragen rättsprocess, samtidigt som succétränaren Graham Potter lämnade två månader senare då Swansea City erbjöd honom en tränartjänst som var svår att tacka nej till.

Detta ledde även till en spelarflykt, där spelare som Saman Ghoddos, Ken Sema och Sotirios Papagiannopoulos lämnade klubben. Den ryggrad som Potter byggt upp under ett antal år hade nu försvunnit och sakta började marken rämna under dem.

Det har under de senaste månaderna varit tal huruvida ÖFK ens skulle klara att genomföra säsongen utan att gå i konkurs, samtidigt som de var involverade i bottenstriden. De klarade kontraktet och är i skrivande stund inte satta i konkurs, men läget är minst sagt kritiskt för klubben som för inte ens två år sedan firade en av sina största bedrifter någonsin.

Enligt fotboll betting och odds med 888 Sport står ÖFK  i 251,00 att vinna Allsvenskan nästa säsong.  Frågan är vad oddsen skulle vara på att de klarar sig genom nästa säsong över huvudtaget?

Jag tror att det blir svårt för ÖFK att ”starta om” på den nivån de är i nuläget. Det nersmutsade ryktet, klubbens finansiella bekymmer och alla oroligheter runt klubben har hängt som ett stort svart moln över dem. Det meddelades i augusti att klubben även stängts av i de två kommande transferfönstrerna av FIFA på grund utav de oegentligheter som förekommit i samband med att Saman Ghoddos lämnade klubben. Ett beslut som i efterhand har ändrats, men situationen är fortsatt instabil.

ÖFK har en spelartrupp som för tillfället bör vara tillräckligt bra för att hänga kvar i Allsvenskan. Det händer dock mycket i klubben, så vem vet hur det kommer att se ut till våren? Det känns inte ens 100 % säkert att Östersund kommer klara sig tills starten av den nya säsongen. En situation som givetvis även kommer att påverka spelarna. Det känns som att det viktigaste för Östersund i nuläget att att ligga lågt med alla utgifter och skära ner i budgeten där utrymmen ges, exempelvis på transfermarknaden. Det finns inte utrymme för någon lyx. Kanske värt att satsa på de yngre spelarna och se hur långt det håller. Det kan sannolikt vara värt att åka ner någon division i det långa loppet om de ska kunna studsa tillbaka längre fram.

Östersunds slogan är ”Vi ger oss aldrig”, vilket är passande i den nuvarande situationen. Det finns samtidigt ett tillfälle för alla att inse när de är slagna, annars kan det få dystra konsekvenser. Den saga de skapade tillsammans med alla svenska fotbollsfans finns fortfarande kvar, men riskerar att glömmas om klubben fortsätter att hamna i mediernas rampljus på grund utav dåliga anledningar.

Graham Potter är numera för Premier League-klubben Brighton. En resa som varit lika fascinerande den, från universitetslokaler i Hull, den norrländska bygden och till Premier Leagues finrum. Framtiden kan alltid erbjuda överraskningar som ingen väntat sig.

Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + nio =