Kort om Allsvenskans historia

Som den högsta divisionen inom fotboll i Sverige så känner alla fotbollsälskare till Allsvenskan. Allsvenskan är för många ett kärt inslag i vardagen och dess popularitet verkar alltid att öka från säsong till säsong. För vissa så är det fotbollen i sig som lockar, för andra kan det vara någon form att tradition att tillsammans med familjen följa ett favoritlag. För andra så har det blivit en tradition att tippa på en eller några matchen vid den lokala spelaffären eller på internet, något som har blivit allt vanligare och något som alla som spelar online casino har sett då tips på internet blir allt vanligare. Oavsett anledning, det finns många av oss som ser varmt på allsvenskan och om du är nyfiken så kommer här en väldigt kortfattad text om dess historia.

I början så kallades divisionen för ”Stora Svenska Serien” eller ”Storserien” men redan 1924 så beslutade Svenska Fotbollsförbundets kansli att grunda Allsvenskan. Redan samma år började den första omgången och när alla matcher var spelade stod Gais som segrare i den allra första upplagan av Allsvenskan. Än idag håller IFK Göteborgs Filip Johansson rekordet över mest gjorda antal mål under en säsong med 39 mål, detta då under allsvenskans allra första säsong.

Det var inte förens 1930/31 som vinnarna av allsvenskan blev erkända som svenska mästare. Även här gick Gais ut som segrare och blev på så sätt de första svenska mästarna genom allsvenskan någonsin. Gais hade under denna perioden flera riktigt bra säsonger med guld 1924, 1927 och 1931. Det var inte förens 1954 de återigen fick en guldmedalj, för nuvarande den sista de har tagit.

Under säsongen 1957/58 så ändrades spelupplägget från höst-vår till vår-höst. För att genomföra detta så spelades en längre säsong där alla lagen mötte varandra tre gånger istället för de vanliga två gånger. Denna säsong kom senare att kallas ”maratonallsvenskan”. Då fotbolls-VM gick i Sverige under detta år så var fotbollsintresset stort och det var få som beklagade sig över den ovanligt långa säsongen.

Mellan 1982–1993 så blev man endast ”seriesegrare” efter att ha vunnit i allsvenskan då de åtta bästa lagen istället kvalificerade sig till slutspelet för att avgöra vilket lag som blir svenska mästare. En stor ändring infördes även 1991–1992 då man beslutade att ge tre poäng för en vunnen match då man ville få fram ett mer offensivt spel.

1993 ändrades återigen allsvenskan till den typ av spel vi ser idag. Den största förändringen efter detta kom år 2007 då man utökade antal lag från 14 till 16 inför säsongen 2008. Just nu talas det inte mycket om att göra ytterligare en förändring på hur allsvenskan spelas men vi kan hoppas på att nästa förändring bidrar till en ännu bättre historia än vad redan finns.

Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 20 =